Wino (sommelierski)

Sommelier jest wąską specjalizacją zawodu kelnera i wymaga długofalowej nauki. Mimo to każdy kelner może barwnie opowiadać o winie, doradzać i serwować. Przekażemy ogólną wiedzę, której wstyd nie posiadać oraz prawidłowy serwis poszczególnych win konfrontując praktyki powojenne, instrukcje szkolnych podręczników i zasady współczesnych sommelierów. Poniżej prezentujemy najważniejsze elementy, jakie zawiera każdy sommelierski kurs kelnerski na temat win:

  • Produkcja, podział i charakterystyka win,
  • Regiony i apelacje, walory smakowe,
  • Przykłady najpopularniejszych szczepów,
  • Zasady dobierania win do potraw,
  • Wina wzmacniane, wina musujące
  • Klasyfikacje win w najpopularniejszych krajach na świecie,
  • Czytanie etykiety na butelkach wina,
  • Serwowanie wina w obecności konsumenta,
  • Dekantacja.

 

Forma: wykłady, prezentacje, pokazy, ćwiczenia praktyczne
Czas: 1-2 dni
Ilość uczestników: 2-10 os.
Cena: zapytaj o cenę

 

Program kursów kelnerskich dopasujemy dokładnie do oczekiwań uczestników
>>> Zobacz więcej tematów kursów