Egzamin Mistrza w zawodzie Kelner

Egzamin mistrzowski

Egzamin nadający tytuł Mistrza Kelnera kierowany jest do osób doświadczonych w zawodzie kelnera. Oprócz umiejętności i wiedzy wymaganych przy egzaminie czeladnika wymaga się również umiejętności organizacji pracy zespołu kelnerów, organizowania imprez okolicznościowych, przygotowania potraw i napojów z zachowaniem zasad bezpieczeństwa i higieny pracy. Egzamin mistrza kelnera obejmuje swoim zakresem również wiedzę z dziedziny rachunkowości.

Warunki dopuszczenia do egzaminu

Warunki dopuszczenia do egzaminu mistrzowskiego określa rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 14 września 2012 r. w sprawie egzaminu czeladniczego, egzaminu mistrzowskiego oraz egzaminu sprawdzającego przeprowadzanych   przez     komisje   egzaminacyjne izb rzemieślniczych (Dziennik Ustaw z 2012 r., pozycja 1117).

Do egzaminu mistrzowskiego izba rzemieślnicza dopuszcza osobę, która spełnia jeden z następujących warunków:

  1. posiada świadectwo ukończenia szkoły ponadgimnazjalnej albo dotychczasowej szkoły ponadpodstawowej oraz tytuł czeladnika lub równorzędny w zawodzie, w którym zdaje egzamin, a także:
    • co najmniej trzyletni okres wykonywania zawodu, w którym zdaje egzamin, po uzyskaniu tytułu zawodowego, albo
    • co najmniej sześcioletni okres wykonywania zawodu, w którym zdaje egzamin, łącznie przed i po uzyskaniu tytułu zawodowego;
  2. posiada świadectwo ukończenia szkoły ponadgimnazjalnej albo dotychczasowej szkoły ponadpodstawowej oraz co najmniej sześcioletni okres wykonywania zawodu, w którym zdaje egzamin, w ramach samodzielnie prowadzonej działalności gospodarczej;
  3. posiada świadectwo ukończenia szkoły ponadgimnazjalnej albo dotychczasowej szkoły ponadpodstawowej oraz tytuł czeladnika lub równorzędny w zawodzie wchodzący w zakres zawodu, w którym zdaje egzamin, a także co najmniej trzyletni okres wykonywania zawodu, w którym zdaje egzamin, po uzyskaniu tytułu zawodowego;
  4. posiada świadectwo ukończenia szkoły ponadgimnazjalnej albo dotychczasowej szkoły ponadpodstawowej oraz tytuł mistrza w zawodzie wchodzącym w zakres zawodu, w którym zdaje egzamin, a także co najmniej roczny okres wykonywania zawodu, w którym zdaje egzamin, po uzyskaniu tytułu mistrza;
  5. posiada świadectwo ukończenia szkoły ponadgimnazjalnej albo dotychczasowej szkoły ponadpodstawowej, dających wykształcenie średnie i kształcących w zawodzie wchodzącym w zakres zawodu, w którym zdaje egzamin, oraz tytuł zawodowy w zawodzie wchodzącym w zakres zawodu, w którym zdaje egzamin, a także co najmniej dwuletni okres wykonywania zawodu, w którym zdaje egzamin, po uzyskaniu tytułu zawodowego;
  6. posiada dyplom ukończenia szkoły wyższej na kierunku lub w specjalności w zakresie wchodzącym w zakres zawodu, w którym zdaje egzamin, oraz co najmniej roczny okres wykonywania zawodu, w którym zdaje egzamin, po uzyskaniu tytułu zawodowego.

 

Wymagane dokumenty do egzaminu

  1. kopię dokumentów potwierdzających spełnianie jednego z wyżej wymienionych warunków oraz oryginały tych dokumentów w celu potwierdzenia zgodności kopii z oryginałem,
  2. wniosek o dopuszczenie do egzaminu czeladniczego,
  3. fotografia (aktualna, czytelnie podpisana, format legitymacyjny/dowodowy),
  4. dowód opłaty egzaminacyjnej.

 

Przebieg egzaminu

Egzamin mistrzowski składa się z dwóch etapów: praktycznego i teoretycznego. 

Etap teoretyczny rozpoczyna się od części pisemnej, która polega na rozwiązaniu testu. Kandydat udziela odpowiedzi na pytania z następujących tematów:

  • rachunkowość zawodowa wraz z kalkulacją,
  • dokumentacja działalności gospodarczej,
  • rysunek zawodowy,
  • zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ochrony przeciwpożarowej,
  • podstawowe zasady ochrony środowiska,
  • podstawowe przepisy prawa pracy,
  • podstawowa problematyka z zakresu podejmowania działalności gospodarczej i zarządzania przedsiębiorstwem,
  • podstawy psychologii i pedagogiki,
  • metodyka nauczania.

Część ustna polega na udzieleniu przez zdającego odpowiedzi na pytania z zakresu następujących tematów:

  • technologia,
  • maszynoznawstwo,
  • materiałoznawstwo.

Czas trwania części ustnej nie może być dłuższy niż 30 minut.

Czas trwania etapu praktycznego nie może być krótszy niż 120 minut i nie może być dłuższy niż 24 godziny łącznie w ciągu trzech dni. Etap praktyczny odbywa się u pracodawców lub w warsztatach szkoleniowych.

 

Osoby, które zdały egzamin, otrzymują dyplom mistrzowski w terminie do miesiąca od dnia zdania egzaminu.

Osoby, które otrzymały ocenę niedostateczną ma prawo przystąpić do egzaminu poprawkowego obejmującego tylko te tematy albo te zadania, z których otrzymał ocenę niedostateczną.

>> Wniosek

źrółdło: Izba Rzemieślnicza Mazowsza, Kurpi i Podlasia w Warszawie