Sommelier jest wąską specjalizacją zawodu kelnera i wymaga długofalowej nauki. Mimo to każdy kelner może barwnie opowiadać o winie, doradzać i serwować. Przekażemy ogólną wiedzę, której wstyd nie posiadać oraz prawidłowy serwis poszczególnych win konfrontując praktyki powojenne, instrukcje szkolnych podręczników i zasady współczesnych sommelierów. Poniżej prezentujemy najważniejsze elementy, jakie zawiera każdy sommelierski kurs kelnerski na temat win:
- Produkcja, podział i charakterystyka win,
- Regiony i apelacje, walory smakowe,
- Przykłady najpopularniejszych szczepów,
- Zasady dobierania win do potraw,
- Wina wzmacniane, wina musujące
- Klasyfikacje win w najpopularniejszych krajach na świecie,
- Czytanie etykiety na butelkach wina,
- Serwowanie wina w obecności konsumenta,
- Dekantacja.
Forma: wykłady, prezentacje, pokazy, ćwiczenia praktyczne
Czas: 1-2 dni
Ilość uczestników: 2-10 os.
Cena: zapytaj o cenę
Program kursów kelnerskich dopasujemy dokładnie do oczekiwań uczestników
>>> Zobacz więcej tematów kursów