Barman przez złożoność metod i technik pracy stał się odrębną specjalizacją. Każdy barman powinien znać sposoby produkcji napojów alkoholowych oraz sposoby tworzenia i komponowania koktajli, zwłaszcza tych najpopularniejszych zwanych „klasykami„. Kursy barmańskie są połączeniem teorii, warsztatów i paneli degustacyjnych.
Pokazy barmańskie kojarzące się z efektownym rzucaniem butelkami wymagają ogromnego doświadczenia, jednak istnieją proste ruchy, możliwe do wykonania w prawie każdych warunkach pracy, które dają ogromny efekt profesjonalizmu – tzw. Working Flair.
Goście restauracji oczekują, że kelner będzie potrafił fachowo opowiedzieć o oferowanych trunkach, dobrze doradzić w wyborze, pomoże dobrać koktajle do zamawianych potraw.
W ramach naszych kursów barmańskich zapewniamy potrzebne produkty i profesjonalny sprzęt barmański. Poniżej prezentujemy poszczególne tematy, z których można komponować tematykę szkoleń wedle uznania
- Alkohol – czym jest alkohol, jak powstaje, jak oddziałuje na organizm człowieka.
- Alkohole mocne:
- klasyfikacja, nazewnictwo,
- historia i pochodzenie,
- prawidłowe przyjęcie zamówienia i serwowanie napojów alkoholowych.
- Miejsce pracy barmana:
- przygotowanie stanowiska pracy
- narzędzia barmańskie i ich zastosowanie
- zachowanie czystości w trakcie pracy
- zastosowanie urządzeń elektrycznych
- Miksologia – warsztaty:
- metody przygotowania koktajli,
- popularne połączenia smaków,
- przykłady popularnych koktajli, tzw. „klasyki” (historia, ciekawostki),
- umiejętne przyjmowanie zamówień,
- dobór koktajli do potraw,
- przygotowanie i serwowanie koktajli w obecności konsumenta:
– owocowe
– wytrawne
– sour drinks
– shot drinks
– z kawą
– z świeżymi warzywami/owocami
– frozzen drinks
– z winem musującym (champagne drinks)
– bezalkoholowe (virgin/soft)
– i wiele innych
- Suchy lód – zastosowanie w napojach (dymiące drinki z suchym lodem)
- Wódki:
- produkcja, podział i charakterystyka,
- wódki gatunkowe (m.in likiery, kremy),
- wódki naturalne,
- Whisky (szkocja, irlandia, japonia, ameryka):
- historia, produkcja, klasyfikacja.
- Wina:
- produkcja i podział win (czerwone, białe, musujące),
- regiony i apelacje, walory smakowe,
- przykłady najpopularniejszych szczepów,
- wina wzmacniane, wina musujące.
- Piwa – panel degustacyjny:
- produkcja, podział i klasyfikacja piw wg. podstawowych stylów warzenia,
- czytanie etykiety: składniki, miary, jednostki określające cechy piwa,
- zasady doboru piw do potraw, degustacje.
Forma: prezentacje, pokazy, ćwiczenia praktyczne, panele degustacyjne
Czas: 3-6 dni
Ilość uczestników: 3-10 os.
Cena: zapytaj o cenę
Program kursów kelnerskich dopasujemy dokładnie do oczekiwań uczestników
>>> Zobacz więcej tematów kursów