Kurs Barmański z elementami Working Flair

Barman przez złożoność metod i technik pracy stał się odrębną specjalizacją. Każdy barman powinien znać sposoby produkcji napojów alkoholowych oraz sposoby tworzenia i komponowania koktajli, zwłaszcza tych najpopularniejszych zwanych „klasykami„. Kursy barmańskie są połączeniem teorii, warsztatów i paneli degustacyjnych.

Pokazy barmańskie kojarzące się z efektownym rzucaniem butelkami wymagają ogromnego doświadczenia, jednak istnieją proste ruchy, możliwe do wykonania w prawie każdych warunkach pracy, które dają ogromny efekt profesjonalizmu – tzw. Working Flair.

Goście restauracji oczekują, że kelner będzie potrafił fachowo opowiedzieć o oferowanych trunkach, dobrze doradzić w wyborze, pomoże dobrać koktajle do zamawianych potraw.

W ramach naszych kursów barmańskich zapewniamy potrzebne produkty i profesjonalny sprzęt barmański. Poniżej prezentujemy poszczególne tematy, z których można komponować tematykę szkoleń wedle uznania

 

  1. Alkohol – czym jest alkohol, jak powstaje, jak oddziałuje na organizm człowieka.
  2. Alkohole mocne:
    • klasyfikacja, nazewnictwo,
    • historia i pochodzenie,
    • prawidłowe przyjęcie zamówienia i serwowanie napojów alkoholowych.
  3. Miejsce pracy barmana:
    • przygotowanie stanowiska pracy
    • narzędzia barmańskie i ich zastosowanie
    • zachowanie czystości w trakcie pracy
    • zastosowanie urządzeń elektrycznych
  4. Miksologia – warsztaty:
    • metody przygotowania koktajli,
    • popularne połączenia smaków,
    • przykłady popularnych koktajli, tzw. „klasyki” (historia, ciekawostki),
    • umiejętne przyjmowanie zamówień,
    • dobór koktajli do potraw,
    • przygotowanie i serwowanie koktajli w obecności konsumenta:
       – owocowe
       – wytrawne
       – sour drinks
       – shot drinks
       – z kawą
       – z świeżymi warzywami/owocami
       – frozzen drinks
       – z winem musującym (champagne drinks)
       – bezalkoholowe (virgin/soft)
       – i wiele innych
  5. Suchy lód – zastosowanie w napojach (dymiące drinki z suchym lodem)
  6. Wódki:
    • produkcja, podział i charakterystyka,
    • wódki gatunkowe (m.in likiery, kremy),
    • wódki naturalne,
  7. Whisky (szkocja, irlandia, japonia, ameryka):
    • historia, produkcja, klasyfikacja.
  8.  Wina:
    • produkcja i podział win (czerwone, białe, musujące),
    • regiony i apelacje, walory smakowe,
    • przykłady najpopularniejszych szczepów,
    • wina wzmacniane, wina musujące.
  9. Piwa – panel degustacyjny:
    • produkcja, podział i klasyfikacja piw wg. podstawowych stylów warzenia,
    • czytanie etykiety: składniki, miary, jednostki określające cechy piwa,
    • zasady doboru piw do potraw, degustacje.

 

Forma: prezentacje, pokazy, ćwiczenia praktyczne, panele degustacyjne
Czas: 3-6 dni
Ilość uczestników: 3-10 os. 
Cena: zapytaj o cenę

 

Program kursów kelnerskich dopasujemy dokładnie do oczekiwań uczestników
>>> Zobacz więcej tematów kursów